Thursday 25 September 2014

Revolutiile din Orientul Mjlociu si ISIS



Mi-am propus  sa explic care sunt motivele din spatele transformarilor care au zguduit stabilitatea din Orientul Mijlociu si care sunt de fapt adevaratele cauze ale Primaverii Arabe respectiv aparitia Statului Islamic (IS) care da fiori lumii intregi si ameninta sa arunce toata zona in aer, respectiv sursa a 30% din hidrocarburile care actioneaza economia mondiala. Voi argumenta strict cu date si statistici, pentru ca nu mi-am propus sa risipesc nimanui atentia in conspiratii paranoide.
Explicatiile care sunt vehiculate in mass media mondiala aduc frecvent in discutie doar doua cauze ale Primaverii Arabe si aparitiei Statului Islamic.
Prima explicatie vehiculata  ar fi ca populatiile s-au razvratit impotriva regimurilor dictatoriale dorind mai multa libertate si respectarea drepturilor, iar a doua explicatie vorbeste despre conflictele sectariene, razboaiele intre sunniti si shiiti, polarizarea lumii arabe in jurul Iranului sau a Arabiei Saudite cu consecinta razboaielor indirecte alimentate de cele doua centre de putere.
Explicatiile acestea au o mare deficienta. Desi conditiile enumerate constituie prin ele insele argumente puternice pentru a declansa razboaie, nu sunt si conditii suficiente.
Atat prima cat si a doua conditie enumerate se intampla partial si simultan in mai multe tari din zona fara ca acestea sa sfarseasca in razboaie. Siiti si sunitii convietuiesc in majoritatea statelor arabe, in proportii diferite asa cum se poate vedea in graficul de mai jos. Convietuirea in acest amalgam religios  se face din timpuri stravechi, mult inaintea aparitiei statelor nationale in regiune.



Conditia a doua, cea despre setea brusca de libertate care a declansat revoltele este iarasi contrazisa de harta de mai jos. Statlele colorate cu rosu indica incalcari frecvente ale drepturilor omului, cu toate acestea nu avem nici pe departe o omenire in haos generalizat si razboaie. Cu siguranta e si altceva la mijloc.

http://i.huffpost.com/gen/429313/thumbs/s-HUMAN-RIGHTS-RISK-INDEX-2012-large640.jpg


Si atunci care este cauza? Ei bine foamea....care foame vine in urma faptului ca prin cresterea populatiilor in aceste tari si scaderea productiilor de petrol nationale, cantitatea de petrol produsa si exportata/individ  a scazut pana la niveluri in care populatiile au ajuns sa se confrunte cu lipsuri economice fara precedent.
Sa dezvolt un pic rationamentul..

Statele Orientului Mijlociu au un specific geografic si geologic aparte, mai precis sunt sarace in resurse naturale, surse de apa si pamant pentru propice agricultura .
Mare parte din teritoriu este desertificat, iar putinele zone propice pentru agricultura se restrang si isi micsoreaza randamentele din cauza agriculturii intensive si a desertificarii.
Pana la descoperirea hidrocarburilor in aceste tari populatiile erau reduse numeric si reuseau sa supravietuiasca intr-un “Steady State Economy” cu specific local, pescuind in apele marii, cultivand perle sau facand comert in rutele de pe Drumul Matasii.
Descoperirea depozitelor de petrol in anii 60 au adus o explozie a bunastarii ci o crestere exploziva a pupulatiei , de ordinul dublarii la fiecare 20 de ani.
http://www.aymennjawad.org/jawad/pics/large/1.jpg

In acelasi timp din cauza limitarilor geologice sau mai precis al atingerii maximului geologic posibil al exploatarilor, productia a ajuns la un maxim in jurul anilor 2000-2005 si a inceput usor sa scada, dupa cum se poate vedea in diagrama de mai jos. Explicatie,  punctul de minim local din zona lui 2010 se datoreaza Primaverii arabe si are o cauza politica nu geologica.

http://www.euanmearns.com/wp-content/uploads/2014/01/arab_winter_stack_sep13.png

Exista asadar o curba crescatoare numeric a populatiei, si o curba care stagneaza a productiei, ba chiar se afla intr-un trend descendent, argumentat prin  date oficiale ale productiei anuale dupa cum urmeaza.

Millions of barrels per day
Country
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
Peak Year
Oman
0.90
0.82
0.75
0.77
0.74
0.71
0.76
0.81
2001
Egypt
0.63
0.62
0.59
0.66
0.64
0.64
0.60
0.54
1995
Syria
0.47
0.46
0.41
0.43
0.41
0.38
0.39
0.37
1995
Yemen
0.44
0.45
0.42
0.40
0.38
0.32
0.30
0.29
2002
Tunisia
0.08
0.08
0.07
0.07
0.07
0.09
0.10
0.11
1983

Si iata cum arata curba populatiei suprapusa peste curba productiei de petrol.

http://www.aymennjawad.org/jawad/pics/large/2.jpg

Asadar   exista tot mai putin petrol/capita disponibil pentru export, ceea ce se traduce printr-o diminuare a surplusului de resurse care ar putea sa asigure cresterea economica. Neavand un capital tehnologic suficient sau un sector al serviciilor dezvoltat, tarile care depind in masura mai mare de exporturi se afunda in saracie, si asa cum se poate vedea in grafic tarile cu o productie per capita mai scazuta sunt si cele mai sarace.

http://crudeoilpeak.info/wp-content/uploads/2013/07/ME_per_capita_crude_oil_production_2012.jpg

Exista o exceptie in grafic care este Iranul. Iranul este destul de puternic industrializat, are resuse de uraniu abundente si populatie educata. In Iran lucreaza deopotriva atat barbatii cat si femeile in procente mai mari decat tarile din zona si nu depind atat de mult de exporturile brute de petrol ca Irakul sau Libya.
Bun, exista  ingredientele unei crize dar parca tot lipseste ceva....
Lovitura de gratie a venit din seceta puternica din intervalul 2005-2010 care a afectat Orientul Mijlociu si Europa, punctul culminant fiind ca Rusia in 2010 a interzis exporturile de grane pentru a feri populatia proprie de socurile specululative pe pret. Chiar daca preturile petrolului Brent au crescut puternic in anii care au precedat Criza Financiara, pretul alimentelor a crescut in directa legatura cu consecinte directe in paturile mai sarace ale populatiei.
Deprecierea conditiilor de viata, prapastia intre castele apropiate regimurilor politice si simplii cetateni, au accentuat frustrarea maselor si exploziile sociale incepute mai intai ca Primavara Araba si terminate in conflictele sangeroase in Syria si Irak. Ce schimbarea regimurilor politice nu a avut ca miza lupta pentru libertate s-a vazut imediat. In vidul de putere care s-a instalat in zona cei care au ajuns  la conducere au fost cel mai des extremisti religiosi, asa cum au fost Fratii Musulmani in Egipt, iar in locul unor regimuri mai degraba laice au venit la putere fundamentalisti cu sete de razbunare si idei retrograde. Acesta este si cazul in Syria si Irak....atat Saddam cat si Assad au fost mai degraba dictatori laici. Crestinii si kurzii au avut suficiente libertati sub Assad, iar in Irak Saddam s-a tinut destul de departe de capii religiosi, evitand sa antreneze siitii si sunitii in confruntari directe, chiara daca a existat un usor bias sunnit in politica lui, partidul Ba`aath nefiind o organizatie explicit afiliata sectarian.
ISIL are un caracter atat de violent pentru ca vine pe un fundal de saracie, foamete si negare a ordinii existente anterior. Oamenii se simt indreptatiti sa ceara mai multa prosperitate si fac pasi inapoi catre traditiile tribale, negarea solutiilor politice si a strainilor vazuti ca motiv al saraciei proprie. Motivul pentru care ISIL s-a extins atat de puternic este disperarea oamenilor dispusi sa accepte o conducere autoritara in fata unui stat disolut si a unei saracii generalizate.
Numai ca este evident ca saracia lor avand motive geografice si geologice nu va avea o solutie politica. Singurele forte capabile si dispuse sa faca incursiuni terestre sun armata lui Assad in Syria si cam atat....In Irak armata s-a retras voluntar din zona de Est si este clar ca soldatii nu sunt motivati sa lupte pentru ca in primul rand nici ei nu mai cred intr-o solutie politica.
Actualmente Libya, Yemen, Irak si Syria sunt in colaps. Egiptul este tinut la un loc de o dictatura militara autoritara, Iordania se clatina, Liban este intr-un razboi continuu, iar insumate aceste tari ca si numar de cetateni bat undeva spre 200 000 000 de oameni...
Un egiptean oarecare spunea mai demult urmatoarele:
-Sa nu credeti ca o sa stam cu mainile la san murind  de foame si de sete, in timp ce pe sub nasul nostru petrolierele saudite vor merge catre Vest! sintetizand foarte precis cam care sunt provocarile si riscurile zonei.
Unul dintre scenariile cele mai sumbre la care ma astept, este ca din cauza saraciei si a imploziei sociale sa nu apara tentatia lumii arabe de a se coaliza  sub steagul negru al ISIL, scenariu perfect posibil in situatia in care cornucopienii se inseala si ne asteapta un viitor energetic sumbru. In caz contrar, oricare va fi solutia tehnologica minune, va trebui sa asigure supravietuirea catorva sute de milioane de oameni, constransi sa traiasca in semidesert arid, fara surse de hrana si apa dulce, dinamici din punct de vedere al cresterii demografice si cu un nivel  scazut de educatie si competente profesionale.
 

No comments:

Post a Comment